Els nostres Projectes

Projecte Eixams 2018

Durant tot el 2018 Ubutv durà a terme el projecte “Eixams”, un projecte pensat i realitzat per Alex Muñoz, amb la col·laboració de Xavi Manzanares (DAAX). El projecte recull entrevistes, accions, tallers i prototips d’innovació tecnològica al voltant del món de les abelles i de la importància que tenen per al cicle reproductiu de la naturalesa.

A banda d’això, durant el mes del novembre de 2018, hem fet un Taller de Stop Motion sobre el Cicle de Vida de les Abelles, amb nens i nenes de l’Escola d’Educació Lliure La Pinya de Barcelona. El taller ens servirà perquè ens permitirà apropar-nos a aquest món. Amb ells i elles hem reconstruït tot el cicle de vida de les abelles, i hem parlat de les vespes asiàtiques.

Les vespes asiàtiques han arribat aproximadament en 2010 a Espanya des d’Àsia, i són un veritable perill per a les abelles, ja que la vespa asiàtica adulta s’alimenta d’altres insectes i invertebrats. Per aquest motiu les nostres abelles siguin el sustento ideal en la fomentació de la seva dieta. Les seves dimensions, molt més grans que la resta de vespes, provoca que les abelles europees estiguin en clar desavantatge en grandària i siguin un blanc fàcilment franquejable. Els participants s’han quedat molt impressionats pel perill que aguaita les abelles, i per això han decidit posar en escèna una batalla entre abelles i vespes asiàtiques, fetes amb plastilina. El projecte ha sigut possible gràcies a la ajuda  per a inversions en tecnologies de la informació i comunicació per realitzar projectes d’experimentació i innovació a la ciutat de Barcelona de l’Ajuntament. El Taller de Stop Motion s’ha realitzat en col·laboració amb Telenoika.

Plató Participatiu Associa’t a la Festa #Mercè17

Ubutv, conjuntament amb Quepo, Teleduca, Neokinok i Telenoika va muntar un plató de televisió participatiu a la Festa Major de la Mercè 2017, durant els dies 23, 24 i 25 de setembre. Al plató es va realitzar un taller de vídeo streaming per a associacions, i com resultat es van fer dos programes de televisió, en els quals es va obrir un debat amb els representants escollit de les associacions participants al taller. Els programes es van emetre en viu a la pàgina web de la Festa Major de la Mercè, i contemporaneament es van veure en la pantalla gran de la Plaça Catalunya. Amb aquest projecte volíem aconseguir generar un espai de diàleg i d’intercanvi entre associacions de Barcelona, a la vegada que s’ensenya als participants les possibilitats que ens ofereix la comunicació audiovisual comunitària. Elaborar i difondre continguts televisius protagonitzats per diverses associacions de la ciutat que donen compte del potencial i la força de l’associacionisme. Van participar al taller i als programes membres de la PAH, de NÙPURA, de SOM DE GATS, d’ATEUS, Ex-Alumnes de FERRAN TALLADA, Intermon OXFAM, entre altres.

El projecte ha sigut possible gràcies a l’Ajuda per a Projectes, Activitats i Serveis de Districte i de Ciutat de l’any 2017 de l’Ajuntament de Barcelona.

ARTV AL CFA LA PAU

L’equip d’Ubutv torna amb el taller Artv, en La Pau, Centre de Formació d’Adults, del Districte de Sant Martí, Barcelona. Els participants del taller són 15 joves nouvinguts, parlants de llengües no romàniques del Programa Experimental d’Acollida i de Preparació per a la Integració al Sistema Educatiu, dirigit per la professora Mercè Llorens.

El taller ha estat enfocat a diferents tècniques d’animació audiovisual, des de la tècnica tradicional del dibuix amb storyboard, fins a les noves tècniques d’animació amb chroma key i 3D, passant pels GIFs. En grups de dos, els participants han desenvolupat animacions amb la tècnica dels GIFs, creats a partir dels seus dibuixos o objectes de paper.

El projecte ha sigut possible gràcies a l’Ajuda per a Projectes, Activitats i Serveis de Districte i de Ciutat de l’any 2017 de l’Ajuntament de Barcelona.


ARTV Taller de video a la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra

El taller ARtv torna dirigit a joves de 12 a 20 anys, de la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra. Amb en Daniel Miracle, la Pamela Gallo i en Hugo Barbosa. Durant les sessions vam estar practicant amb el plató de Tv dotat de càmeres, il·luminació, taula de realització, Chroma key. El taller és una col·laboració entre UBUtv, Neokinok.tv, el Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Fabra i Coats, LaFundició, Transductors Pedagogies Col·lectives, Sinapsis i Idensitat. A partir de la pregunta per què volem modificar una imatge? i quina és la tècnica més apropiada per fer-ho? el curs ha estat pensat per aprendre tècniques per a la creació de vídeo de forma entretinguda, amb introducció a l’efecte d’animació, composició de gifs, i altres tècniques de modificació de la imatge com el chroma key.

El projecte ha sigut possible gràcies a l’Ajuda per a Projectes, Activitats i Serveis de Districte i de Ciutat de l’any 2017 de l’Ajuntament de Barcelona.


ARTV taller amb El casal d’infants del RAVAL


Febrer 2017: hem desenvolupat una activitat de formació dintre del cicle de Tallers ARTv, amb 30 usuaris del Programma d’Inclusió i Formació del Casal d’Infants del Raval. L’activitat s’ha dut a terme en el marc del programa Cohabitar Entre- segona fase, coordinat per Idensitat, LaFundició, Transductores i Sinapsis. Un taller d’audiovisuals amb dos grups, matí i tarda, del Taller d’Electricitat bàsica del Casal d’Infants del Raval, en el plató de televisió de l’equip d’Entretv, a la planta 0 del Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Fabra i Coats.

El projecte ha sigut possible gràcies a l’Ajuda per a Projectes, Activitats i Serveis de Districte i de Ciutat de l’any 2017 de l’Ajuntament de Barcelona.


ARTV A Montevideo

El projecte ARTv de Neokinok i Ubutv ha guanyat la convocatòria de l’Espai d’Art Contemporani de Montevideo, Uruguai. Durant els mesos de novembre i desembre 2016 hem estat treballant en la creació de projectes amb 10 participants i en l’exposició final dels projectes, que es mantindrà a l’Espai fins a març 2017 durant tota la temporada 24 del Museu. ARTv és un taller pensat per investigar i crear col·lectivament una plataforma de comunicació audiovisual experimental, que inclou una mini xarxa social de barri per a comunitats i/o individus i que brinda la possibilitat de dissenyar el seu propi entorn de difusió. En aquesta plataforma ens qüestionem coses com queè és l’art?, què és el EAC? i de què ens serveix l’art i el EAC al barri?. A partir d’aquí i de les inquietuds de cada participant, hem creat unes peces audiovisuals i una eina de mediació entre el públic i aquests continguts. Durant un mes en horari del Centre d’Art hem treballat en un laboratori participatiu per tenir la nostra pròpia xarxa social sobre les peces de creació. Els resultats de ARTv es van fer públics a la presentació final, el 10 de Desembre 2017. Trobareu més informació a la web del projecte: appart.experimentaltv.org


Entre TV. Taller de vídeo

Entre TV (Dani Miracle Neokinok, Pamela Gallo de Ubutv i Hugo Barbosa de hb.prgms) és un projecte audiovisual de Cohabitar entre-, el programa del CAC Fabra i Coats pel 2016. Des d’aquest projecte hem proposat un taller de vídeo per a nenes i nens, a partir del nostre dispositiu de gravació i reproducció de vídeos, dins les activitats d’estiu del Districte de Sant Andreu, a la plaça Can Fabra.

 

 


Cohabitar Entre

Entretv és un espai per a la formació, documentació i creació en el marc del projecte COHABITAR ENTRE del Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Fabra i Coats. Es tracta d’una instal·lació dotada de diversos elements per al registre, la documentació i l’experimentació audiovisual. Està composat per un espai físic in situ, a la planta 0 del Centre d’Art , amb maquinaris analògics i digitals que permeten la pujada a la xarxa de tot el material de caràcter visual/textual produït en el marc del projecte COHABITAR ENTRE pels públics i el grup coordinador. La instal·lació pot funcionar sense la presència de mediadors/es. A més s’han fet tallers i seminaris sobre audiovisual amb col·lectius diversos de Sant Andreu i de la ciutat.

 

 

 

 


ARTv Taller d’art i televisió

Taller de formació audiovisual amb el col·lectiu Mujeres P’alante TVArt és un projecte de formació d’audiovisual i història del videoart, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Està pensat per apropar nous públics als centres d’art i a les institucions culturals de la ciutat a través de un taller experiencial, amb el col·lectiu Mujeres P’alante. Monitors: Daniel Miracle, Pamela Gallo, Mariló Fernandez Indiano, Pablo Becerra.

El projecte ha sigut possible gràcies a la subvenció per a la creació de públics per a la cultura 2015 de la Generalitat de Catalunya.


Escola popular de cine

El projecte Escola Popular de Cinema és un Taller de vídeo participatiu dut a terme a Barcelona amb tres diferents col·lectius.

Sota el títol “Somnis de Barri, Sueños del Mediterráneo” es van realitzar dos documentals i un curtmetratge amb un grup de joves del Casal d’Infants del Raval, un grup de dones de l’Associació Fedelatina i un grup d’adolescents del Casal Pou de La FigueraEs poden visionar els vídeos realitzats aquí. Podeu trobar el blog de l’Escola aquí.

El projecte Somnis del Mediterrani forma part del més ampli projecte de vídeo participatiu i diàleg intercultural “Mediterranean Dreams “, desenvolupat entre 2010 i 2011 en diferents països (Líban, Itàlia, Espanya) i que representa la segona fase del projecte de xarxa internacional virtual de vídeo participatiu ZaLab TV, ja activa en  Palestina, Tunísia, Itàlia, Alemanya i Espanya des de 2007.


Setmana de l’educació en comunicació

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, conjuntament amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “laCaixa”, organitza la I Setmana de l’Educació en Comunicació Audiovisual en l’Era Digital, adreçada a la comunitat educativa de Catalunya, amb el convenciment que formar una ciutadania crítica, culta i activa en la seva relació amb les pantalles i els llenguatges audiovisuals té una importància vital en un món on l’aparició de noves formes de comunicació digital ha transformat radicalment el panorama mediàtic i les noves formes d’accedir al coneixement. S’han programat més d’un centenar de tallers que s’impartiran de manera simultània en diverses poblacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, adreçats als alumnes de secundària. UBUtv ha col·laborat amb Mitjans (Xarxa d’Educadors i Comunicadors)  en la organització del taller Gravació d’una Postal Audiovisual.


La mirada jove de la diversitat cultural

Ubutv, conjuntament amb Mitjans, ha desenvolupat aquest projecte amb l’objectiu clau d’animar als joves de minories ètniques i amb pocs recursos a utilitzar el vídeo com a mitjà d’auto-expressió per a contribuir al diàleg entre diferents grups culturals i socials i a una mirada sense prejudicis. El taller s’ha dut a terme en el Centre de Joves del barri de La Salut de Badalona i hi ha participat un grup de joves, la majoria d’origen magribí, impartit per dos educomunicadors de UbuTv, Lucia Egaña i Javier Oliden, i amb el suport de l’educador del centre. A partir del gènere audiovisual del reportatge els joves badalonins han sortit al carrer a preguntar a la gent si coneix què és el triks, un esport amb el que tots ells s’identifiquen i fan un mitjà de vida.


Audiovisual Tools for Education

Audiovisual Workshops for Young and Adults: an Educational Tool”  (2008-2010) és un projecte europeu en col.laboració amb altres 4 países: Italia, Lituania, Grecia, Xipre. Les activitats previstes són tallers audiovisuals per a adults i persones joves amb l’objectiu de fomentar les seves competències culturals i millorar la seva formació. L’audiovisual es pot considerar un mitjà amb un alt potencial educatiu així que decidim compartir les metodologies de les nostres anteriors experiències i crear una xarxa de col·laboració proporcionant eines professionals per a treballar amb diferents segments.

CENTRES ASSOCIATS DEL PROJECTE: Fondazione il Forteto onlus (Itàlia), Ubutv (Espanya), PLEIADA tv- Development Programe Centre for Children and Young People (Xipre), Syndesmos Ekpaideushs Enhlikwn (Grècia), Kedainiu suaugusiuju mokymo centras (Lituània).


Exposició “Signs of the City”

Dijous 9 d’octubre a les 18:30h. s’inaugura a Can Basté l’exposició Signs of the City-Metropolis Speaking. Aquest projecte europeu ha comptat amb la participació com a socis a Barcelona d’Artibarri i Hangar que han col·laborat amb altres entitats juvenils i educatives i col·lectius d’artistes de la ciutat (Asociació per a Joves TEB, Kasal de Joves de Roquetes, Consorci La mina/Zona Jove, Casal d’Infants del Raval, IES Comas i Solà, IES Vila de Gràcia, Centre de Serveis Socials Raval Nord, UBUTV i Teleduca). El projecte té com a finalitat que els joves de quatre ciutats europees (Berlín, Londres, Barcelona i Sofia) dialoguin a partir de la seva mirada sobre la realitat urbana materialitzada en les seves fotos. En aquesta exposició podreu veure una mostra d’aquest treball.


Exposició Horitzo Tv. Perspectives d’una altra televisiò possible

Ubutv ha col·laborat amb el projecte Horitzo tv a la Sala d’exposicions La Capella, C/ Hospital 56 – Barcelona, del 22 de Maig al 29 de Juny 2008. Horitzo tv és un projecte d’investigació sobre el llenguatge audiovisual i de difusió de propostes televisives alternatives que emeten des de plataformes analògiques i digitals de tot el món. A través d’una plataforma streaming s’emeten entrevistes, opinions, trobades amb la finalitat d’investigar i difondre projectes de comunicació. Ubutv va emetre a través de la plataforma de streaming un programa setmanal, “ParticipoVisual“, fet amb usuaris del Casal d’Infants del Raval, amb entrevistes en viu i gravacions fet per ells mateixos, sobre el territori i amb els veïns del Raval.


PlayRec 2004-08!

Les Mostres de Produccions Audiovisuals de Centres Educatius, PlayRec han tingut lloc al Centre Cívic Garcilaso (Juan de Garay, 118, Barcelona) del 2004 al 2008. PlayRec és un espai obert a tothom i una forma de donar oportunitat d’expressió a la comunitat educativa. Els participants, després d’enviar la fitxa d’inscripció a través de la pàgina de mitjans, van presentar els seus treballs audiovisuals al mateix centre, dins d’una jornada plena d’activitats, debats i projeccions. L’objectiu de la mostra és reconèixer el valor d’aquestes produccions per l’educació en comunicació i potenciar-ne la realització. Finalitzada la mostra, totes les còpies de les obres lliurades han passat a formar part de l’arxiu de produccions audiovisuals de Mitjans, i al fons documental de la Biblioteca Artur Martorell de l’IMEB.


Tens una Història per a Contar?

La idea sorgeix de la utilització de mitjans audiovisuals com eina de comunicació per persones que no tenen una experiència prèvia i volen contar històries pròpies o d’uns altres que els interessin. La realitat, com concepte únic, podríem dir que té múltiples formes de ser vista, no solament la qual imposa el mercat de la comunicació. Dintre del projecte, l’activitat proposada pels equips de Telenoika i Ubutv està pensada perquè els participants puguin adquirir coneixements d’alguns dels programaris més usats en l’audiovisual.


CINEDEF. Cinema per l’escola de la família

Taller d’audiovisual per a dones grans al Casal Gent Gran Mediterrània, amb la finalitat d’aprendre a fer servir eines digitals de vídeo per gravacions casolanes i fer entrevistes pel barri. Hi van participar unes 20 usuàries del Grup de dones del Casal de la Barceloneta.

El projecte ha estat realitzat en 2006/7 dins del marc del projecte europeo Grundtvig II Lifelong Learning en col·laboració amb Italia, Xipre, Portugal.